Sposób przygotowania:
Kluski z ricotty w sosie pomidorowymPrzygotowanie sosu pomidorowego
Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek i pomidory z zalewą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem.
Przygotowanie ziół
Obraną cebulę, listki bazylii i natki pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z ziołami. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie klusek
Do miski przekładamy ricottę. Dodajemy jaja, śmietanę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, tartą bułkę oraz cebulę z ziołami. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowanie klusek z ricotty
Formujemy okrągłe kluseczki tej samej wielkości. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok. 10 min od włożenia do wody. Kluski dobrze osączamy z wody i podajemy z sosem pomidorowym.