grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym, typowe danie w Kalabrii we Włoszech. Kluski są niezwykle delikatne w smaku, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu.

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

Składniki:

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

Kluski (12 sztuk)

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym
Cebulę możemy zastąpić szalotką, która jest delikatniejsza w smaku.

Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek i pomidory z zalewą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem.

Przygotowanie ziół

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym
Cebulę z ziołami szklimy ok. 5 minut na małym ogniu.

Obraną cebulę, listki bazylii i natki pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z ziołami. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie klusek

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym
Ricottę można zastąpić twarogiem dobrze odsączonym i zmielonym.

Do miski przekładamy ricottę. Dodajemy jaja, śmietanę. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, tartą bułkę oraz cebulę z ziołami. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotowanie klusek z ricotty

Kluski z ricotty w sosie pomidorowym
Kluski formujemy lekko wilgotnymi rękoma.

Formujemy okrągłe kluseczki tej samej wielkości. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok. 10 min od włożenia do wody. Kluski dobrze osączamy z wody i podajemy z sosem pomidorowym.