Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku.
W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron.
Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy.
Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu.
Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem.
W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron.
Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy.
Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu.
Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem.