kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka zapiekanka to kuchenny samograj. Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i na tym nasz praca się kończy.

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

Składniki:

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

podstawowe

  • 200 g makaronu (u mnie małe muszelki)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 5-6 pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • ½ kalafiora
  • sos:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 450 ml wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 30 g mąki pszennej lub ryżowej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie,

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku.

W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron.

Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy.

Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu.

Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem.