Sposób przygotowania:
Risotto z grzybami i rozmarynemPrzygotowanie grzybów
Grzyby oczyszczamy z piasku. Male grzybki zostawiamy w całości, większe kroimy w plasterki.
Przygotowanie risotto
Szalotki kroimy w kostkę. Rozmaryn drobno siekamy. W szerokim i niskim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu gotujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.
Do ryżu dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła. Wyłączamy gaz pod risotto.
Gotowanie risotto
Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto podajemy gorące, udekorowane rozmarynem i startym serem np. parmezanem lub pecorino.