grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Risotto z grzybami i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto z grzybami i rozmarynem, niezwykle aromatyczne danie kuchni włoskiej, przygotowane z dodatkiem bulionu i białego wytrawnego wina.

Risotto z grzybami i rozmarynem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z grzybami i rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami i rozmarynem

Przygotowanie grzybów

Risotto z grzybami i rozmarynem
Do przygotowania risotto wykorzystałam grzyby pioppini, ale można wykorzystać każdy rodzaj grzyba.

Grzyby oczyszczamy z piasku. Male grzybki zostawiamy w całości, większe kroimy w plasterki.

Przygotowanie risotto

Risotto z grzybami i rozmarynem
Risotto mieszamy unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu.

Szalotki kroimy w kostkę. Rozmaryn drobno siekamy. W szerokim i niskim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu gotujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.


Do ryżu dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła. Wyłączamy gaz pod risotto.

Gotowanie risotto

Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto podajemy gorące, udekorowane rozmarynem i startym serem np. parmezanem lub pecorino.

Tagi:

danie risotto