kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Naleśniki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki przygotowane na maślance są bardzo delikatne. Naleśniki są słodzone miodem i najlepiej smakują ze słodkim dodatkiem. Polecam.

Naleśniki na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki na maślance

 

  • 2 szkl maślanki
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki z płaskurki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśniki na maślance
Do miski przelewamy maślankę i dodajemy wybite jajko, mieszamy. Wsypujemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy miód i olej. Miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.
Naleśniki na maślance
Do miski wlewamy maślankę i dodajemy jajko, mieszamy.
Naleśniki na maślance
Następnie dodajemy mąki, proszek, olej i miód.
Naleśniki na maślance
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron naleśniki.
Naleśniki na maślance
Na talerz przekładamy usmażone naleśniki.