kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Naleśniki (najlepsze)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto.

Naleśniki (najlepsze)

Składniki:

Naleśniki (najlepsze)

podstawowe

Sposób przygotowania:

Naleśniki (najlepsze)
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię.

Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.