Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Deser ryżowo - pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na ten deser znalazłam w internecie na zagranicznej stronie. Deser jest bardzo smaczny, rodzinka była nim zachwycona.

Deser ryżowo - pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ryżowo - pomarańczowy

Do ugotowania ryżu

  • ryż - 200 g
  • cukier - 7 łyżeczek
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • imbir- szczypta
  • cynamon - 0,5 łyżeczki
  • woda - 600 ml
  • goździki - 12 sztuk

Dodatkowo

  • sok pomarańczowy z cząsteczkami miąższu - 3 małe szkl

Sposób przygotowania:

Deser ryżowo - pomarańczowy
Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy i oba cukry, zagotować. Następnie wsypać ryż, mieszając na wolnym ogniu ugotować do miękkości. Usunąć z ugotowanego ryżu, goździki.

Ryż przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować, następnie dodawać po szklance soku, zblendować.

Przelać deser do pucharków, posypać szczyptą cynamonu, odstawić na 25 minut do lodówki.
Deser ryżowo - pomarańczowy
Ryż został ugotowany do miękkości w przyprawach
Deser ryżowo - pomarańczowy
Ugotowany ryż został przełożony do wysokiego naczynia
Deser ryżowo - pomarańczowy
Do zblendowanego ryżu dodany został sok pomarańczowy
Deser ryżowo - pomarańczowy
Ryż z sokiem został zblendowany i zostanie deser przełożony do pucharków