Sposób przygotowania:
Panna cotta waniliowa z serduszkiemGalaretka:
Galaretkę przygotować dzień wcześniej.
Należy rozpuścić ją w 450 ml gorącej wody, a następnie przelać do prostokątnego i płaskiego naczynia - powinna mieć około 1/2 cm wysokości.
(U mnie sprawdził się pojemnik do przechowywania żywności - 15,5 x 24 cm. Można użyć pudełka po lodach.
Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia.
Następnie wykrawać z niej średnie serduszka.
(Można użyć foremki do ciastek.)
Nadmiar galaretki pokroić w kostkę - posłuży do dekoracji.
Panna cotta:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i lekko przestudzić.
W międzyczasie należy zagotować mleko z cukrem, a następnie połączyć z żelatyną i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.
Masę odstawić do przestygnięcia.
Całość:
Serduszka z galaretki należy przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina lub dowolnych pucharków o gładkiej powierzchni.
Następnie naczynia powoli napełnić białą panna cottą i wstawić do lodówki, aby całość całkowicie stężała.
Udekorować resztkami galaretki i według uznania.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
gusia1000