jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowe naleśniki owsiane wypełnione warzywami z dodatkiem pysznego buncu wedzonego z prosto z Podhala smakują wyśmienicie!

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem

Składniki:

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem

ciasto

farsz

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • Posiekany estragon
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru z kwaśnych jablek
  • Koper
  • Natka pietruszki

dodatkowo

  • Olej roślinny

Sposób przygotowania:

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem

Przygotowanie ciasta naleśnikowego

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem
Wymieszane ciasto z dodatkiem płatków owsianych.

Do miski wlej wodę, dodaj szczyptę soli i jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe. Na końcu dodaj błyskawiczne płatki owsiane, wymieszaj. Odstaw na pół godziny.

Smażenie naleśników

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem
Usmazone i odsączone z tłuszczu nalesniki

Usmaż naleśniki.
Układaj naleśniki na papierze, by odsączyć tłuszcz ze smażenia.

Przygotowanie farszu

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem
Doprawiony farsz do smaku ostatecznie.

Na niewielkiej ilości oleju zeszklij posiekaną cebulę. Zetrzyj lub pokrój drobno bunc.
Pokrój kapustę.
Dodaj kapustę do cebuli, dodaj zioła, przyprawy i przesmaż wszystko razem. Na końcu dodaj przecier jabłkowy i groszek. Po kilku minutach dodaj posiekany bunc, pietruszkę i koperek. Dopraw farsz do smaku ostatecznie.

Ułożenie dania na talerzach

Naleśniki owsiane z warzywami i buncem
Zcięte brzegi naleśnikow z dwóch stron przed włożeniem farszu.

Zetnij brzegi naleśników z dwóch stron po czym włóż farsz i zroluj. Ze ścinków zwiń ozdoby.
Udekoruj naleśniki koperkiem i skrawkami buncu.


Tagi:

naleśniki