halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Naleśniki przekładane bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Naleśniki podajemy z różnymi farszami. Jest to propozycja naleśników na słodko. Zjedzą bardzo chętnie dzieci i nie tylko.

Naleśniki przekładane bitą  śmietaną

Składniki:

Naleśniki przekładane bitą śmietaną

 

  • mąka tortowa 0,5 kg
  • mleko 0,6 litra
  • woda gazowana 0,6 litra
  • sól 2 szczypty
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietanka 30 % 0,6 litra
  • cukier 6 łyżek
  • czekolada 4 dag
  • jajko 2 sztuki
  • oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Naleśniki przekładane bitą śmietaną
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę, oliwę, 2 szczypty soli oraz cukier waniliowy. Zmiksować ciasto. Odstawić na pół godziny.

Po tym czasie usmażyć naleśniki. Śmietanę ubić z cukrem. Przełożyć naleśniki śmietaną, składając jeden na drugi.

Następnie zetrzeć czekoladę na tarce, najlepiej schłodzić czekoladę w lodówce, lepiej będzie ją zetrzeć. Posypać torcik czekoladą.

Tagi:

naleśniki