Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

naleśniki z bitą śmietaną.

naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

Składniki:

naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • łyżka oleju
  • słoiczek dżemu
  • śnieżka w proszku

Sposób przygotowania:

naleśniki z dżemem i bitą śmietaną
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do peiczenia,, cukier waniliowy, łyżkę oleju , 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej ( pozwoli ona na to by naleśniki były pulchne ) , jajo i razem wszystko mieszamy - na początku łyżką. Lecz później aby dokładnie wymieszać ze sobą składniki ze sobą i żeby nie było grudek najlepiej wymieszać mikserem. Na patelnie dajemy jedną łyżeczkę oleju. Rozgrzewamy. I smażymy nasze naleśniki z dwóch stron. Gdy już wszystkie naleśniki usmażymy ubijamy bitą śmietanę. Przyrządzamy śnieżkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, która znajduje się na tyle . Wkładamy ją do lodówki. Naleśniki smarujemy dżemem ( najlepiej jakiś kwaśny - porzeczkowy, wiśniowy... ) Zawijamy w rulonik. Na naleśniki wykładamy po 1-2 łyżce śmietany - zależy kto ile lubi :) Smacznego