Sposób przygotowania:
naleśniki smakoszka
Myjemy jajka.Do szerokiej miski wsypujemy trzy szklanki mąki. Dodajemy cztery szklanki mleka, szklankę wody oraz trzy jajka. Posypujemy łyżeczką soli. Mieszamy -następnie miksujemy na najwyższych obrotach.Gdy ciasto wydaje się za rzadkie dosypujemy więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewamy chochelką ciasto. Smażymy ok.2 minut na złoty kolor z każdej strony. Smarujemy dżemem i zwijamy w rulon lub trójkąt.
Babciagramolka
smakosz 1988
ja zanim wleję porcje na naleśnik to daję trochę oleju..naleśników miałam prawie 30sci i olej mi wystarczył.Chyba masz babciugramolko patelnię teflonową- ja mam zwykłą i kurcze zawsze przywiera mi ciasto
Babciagramolka
Na zwykłej najzwyklejszej patelni ( żeliwnej ) całe życie smażyłam naleśniki ( na teflonie nie da sie dobrych usmażyć ) - jedna rada do nalesaników dobrze mieć patelnie którą sie tylko do tego używa . Odrzałować i kupić patelnie na której smaży sie tylko naleśniki . A smażę tak , ze stawiam suchą patelnię na gazie . Rozgrzewam . Na widelcu mam nabity kawałek słoniny i jak patelnia jest gorąca to smaruję tą słoniną patelnię ( wytapia sie odrobina tłuszczyku ) nalewam ciasto i smażę . Potem przed każdym naleśnikiem tak samo. Albo pędzlem kuchennym ( są takie grube do kuchni smarowania mies marynatą itp) , albo nawet pergaminem namoczonym w oleju posmarować patelnię .Ale jak Ci wychodzą naleśniki jak wlewasz olej to może tak też można .
Babciagramolka
upss - ż nie rz oczywiscie w odżałować
asiafrywolitka