WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Naleśniki z budyniem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki z budyniem śmietankowym i świeżymi wiśniami wcześniej wypestkowanymi, posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z budyniem i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z budyniem i wiśniami

 

  • 1szkl. maki pszennej tortowej
  • 1szkl. mleka
  • kilka łyżek wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5l mleka do budyniu
  • 4 łyżki cukru do budyniu
  • świeże wiśnie
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z budyniem i wiśniami

ETAP 1:

Mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać szklankę mleka i kilka łyżek wody. Wbić jajko i zmiksować wszystko na jednolite ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć na oleju na patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.

Budyń śmietankowy ugotować na mleku z cukrem według przepisu na opakowaniu. Można ewentualnie zmniejszyć trochę ilość mleka, wtedy budyń będzie bardziej gęsty i nie będzie wypływał z naleśników (budynie niektórych marek są rzadsze od innych).

Wiśnie wypestkować. Budyń przełożyć do szprycy. Na każdym naleśniku szprycować 1/3 budyniu i lekko go rozsmarować. Na budyniu ułożyć wiśnie i zwinąć naleśnik w rulon.

Każdy naleśnik przekroić na pół i oprószyć cukrem pudrem.

Naleśniki z budyniem i wiśniami
Naleśnik zwinięty z budyniem i wiśniami przed przekrojeniem i posypaniem cukrem
Naleśniki z budyniem i wiśniami
Rozsmarowany budyń i ułożone wiśnie na naleśniku
Naleśniki z budyniem i wiśniami
Wyszprycowany na naleśnik budyń śmietankowy
Naleśniki z budyniem i wiśniami
Naleśniki po usmażeniu i wyłożeniu na talerz