mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Naleśniki mocno kokosowe zrobione z wiórków. Polecam samemu zrobić mleczko kokosowe bo jest o wiele lepsze niż kupne i tańsze. Budyń jagodowy zrobiłam z jagód mrożonych i mleczka. Naleśniki mają mocno kokosowy smak.

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

Składniki:

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

 

  • mleczko kokosowe:
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody

 

  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól szczypta

 

  • budyń jagodowy:
  • 1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego /wykorzystałam resztę/
  • 1 szklanka jagód mrożonych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym
Wiorki koksowe zalewam 1 i 1/2 szklanką gorącej wody. Odstawiam na dwie godziny. Wiórki miksuje blenderem kilka minut. Przekładam na gazę i odciskam mleczko nad garnkiem.Wiórki przekładam s powrotem do miski blendującej dolewam pozostałą wodę gorącą czyli 1i 1/2 szklanki i znowu miksuje. Przekładam na gazę i odsączam. Mleczko jest gotowe.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleczko kokosowe, jajko, wodę, olej, sól. Całość miksuje blenderem.

Smażę cienkie naleśniki. Jagody miksuję blenderem, przekładam do garnka, wlewam mleczko kokosowe szklankę. Resztę mleczka rozrabiam z mączką ziemniaczaną. Jagody zagotowuje i wlewam mąkę. Budyń gotuję aż zrobi się gęsty. Cukier dodać można według uznania, Ja nie dodawałam. Naleśniki smaruję budyniem i składam, posypuje wiórkami i jagodami.

mleczko kokosowe powstałe z wiórków kokosowych

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

ciasto na naleśniki zarobione

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

naleśnki smażone na patelnii

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym

budyń jagodowy powstały z jagód mrożonych

Kokosowe naleśniki z budyniem jagodowym