Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Naleśniki z dżemem lub konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto naleśnikowe powinno być półpłynne. Jeśli wyjdzie za gęste, dodać wodę, jeśli za rzadkie, mąkę.

Naleśniki z dżemem lub konfiturą

Składniki:

Naleśniki z dżemem lub konfiturą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • 2 dag słoniny
  • Nadzienie:
  • 15 dag dżemu lub powideł
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem lub konfiturą
Mleko, jaja, mąkę ubić starannie, żeby nie było grudek. Dodać wodę i sól. Słoniną wysmarować patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na dużym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Smarować dżemem i polać śmietaną z cukrem.