Sposób przygotowania:
Naleśniki z gruszkami
Mąkę wsyp do głębokiej miski. Dodaj mąkę i wlej mleko. Wymieszaj mikserem ( powstaną grudki ), następnie wlej zsiadłe mleko, jaja i wymieszaj. Z gruszek powycinaj gniazdo nasionowe, ogonek i włókna od ogonka. Następnie zmiażdż ( np.blenderem), do uzyskania konsystencji papki. Wlej to do ciasta naleśnikowego i bardzo dobrze rozmieszaj. Patelnię rozgrzej i wlej olej ( aby mieć pewność, że jest już gorąca, połóż 1 łyżeczkę ciasta na patelni, jak będzie skwierczało, lekko podskakiwało to patelnia jest gotowa). Za pomocą chochelki wlewaj partiami ciasto na patelnię i rozlewaj ruchem okrężnym do zalania ciastem całej patelni. Zrumień z 1 i 2 strony. Podawaj jeszcze cieple. Możesz posypać np. cukrem Z podanej ilości otrzymasz 11-12 naleśników