Sposób przygotowania:
Naleśniki z owocami lataETAP 1:
Mąkę przesiewamy przez sito. Wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i olej. Miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut.
W międzyczasie myjemy i osuszamy owoce. Truskawki pozbawione szypułek kroimy na ćwiartki.
ETAP 2:
Smażymy naleśniki: ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy brzegi naleśników zbrązowieją i będą odstawać od patelni, naleśniki obracamy na drugą stronę. Po usmażeniu jednego naleśnika patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i wylewamy kolejną porcję ciasta.
ETAP 3:
Na każdym naleśniku układamy porcję owoców, posypujemy je cukrem i delikatnie mieszamy. Część owoców zostawiamy na wierzch naleśników.
ETAP 4:
Naleśniki zwijamy w kopertki i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.
Przed podaniem naleśniki polewamy śmietaną, oprószamy cukrem i posypujemy pozostałymi owocami.