Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z owocami lata (truskawkami, malinami i jagodami) świetnie sprawdzą się jako obiad na słodko lub jako deser.

Naleśniki z owocami lata

Składniki:

Naleśniki z owocami lata

Na 10 naleśników:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z owocami lata

ETAP 1:

Naleśniki z owocami lata
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 15 minut.

Mąkę przesiewamy przez sito. Wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli i olej. Miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut.
W międzyczasie myjemy i osuszamy owoce. Truskawki pozbawione szypułek kroimy na ćwiartki.

ETAP 2:

Naleśniki z owocami lata
Z otrzymanego ciasta smażymy cienkie naleśniki

Smażymy naleśniki: ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy brzegi naleśników zbrązowieją i będą odstawać od patelni, naleśniki obracamy na drugą stronę. Po usmażeniu jednego naleśnika patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i wylewamy kolejną porcję ciasta.

ETAP 3:

Naleśniki z owocami lata
Na każdym naleśniku układamy porcję owoców

Na każdym naleśniku układamy porcję owoców, posypujemy je cukrem i delikatnie mieszamy. Część owoców zostawiamy na wierzch naleśników.

ETAP 4:

Naleśniki z owocami lata
Naleśniki zwijamy i smażymy na patelni z masłem

Naleśniki zwijamy w kopertki i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.
Przed podaniem naleśniki polewamy śmietaną, oprószamy cukrem i posypujemy pozostałymi owocami.