SUPERPRZEPIS

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

  • 4
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Dzisiaj u mnie był obiad na słodko. Przygotowałam naleśniki z karmelizowanym w trzcinowym cukrze rabarbarem i gruszką. Jednak, by nie było nudno, wszystko zapiekłam pod kruszonką z dodatkiem włoskich orzechów.

Składniki:

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • odrobinka oleju do smażenia

Nadzienie:

  • 20 dkg rabarbaru
  • 2 twarde gruszki
  • 3 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Etap 1

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką
Jajka ubite z cukrem i wymieszane z mlekiem i maślanką.

Naleśniki: Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z maślanką i mlekiem.

Etap 2

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką
Porcja ciasta naleśnikowego wylana na patelnię.

Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.

Etap 3

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką
Pokrojony rabarbar i gruszki dodane do karmelu.

Nadzienie: Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Cukier rozsypać na patelni. Podgrzewać, aż zacznie się topić i lekko ściemnieje. Do karmelu wrzucić rabarbar i gruszki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje.

Etap 4

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką
Przygotowane nadzienie rozłożone na usmażonych naleśnikach.

Na połowę każdego naleśnika nałożyć po trochu przygotowanego nadzienia.

Etap 5

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Naleśniki zwinąć w rulony. Przekroić je w poprzek na 4 części. Kawałki naleśników ułożyć w naczyniu do zapiekania tak, żeby lekko na siebie nachodziły.

Etap 6

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Kruszonka: Masło, cukier i mąkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.

Etap 7

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Kruszonkę rozsypać na naleśnikach. Na wierzchu rozsypać posiekane orzechy włoskie.

Etap 8

Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonką

Całość zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Naleśniki podawać z jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym - w zależności od upodobań.