Sposób przygotowania:
Naleśniki z rabarbarem i gruszką pod kruszonkąEtap 1
Naleśniki: Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z maślanką i mlekiem.
Etap 2
Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
Etap 3
Nadzienie: Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Cukier rozsypać na patelni. Podgrzewać, aż zacznie się topić i lekko ściemnieje. Do karmelu wrzucić rabarbar i gruszki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje.
Etap 4
Na połowę każdego naleśnika nałożyć po trochu przygotowanego nadzienia.
Etap 5
Naleśniki zwinąć w rulony. Przekroić je w poprzek na 4 części. Kawałki naleśników ułożyć w naczyniu do zapiekania tak, żeby lekko na siebie nachodziły.
Etap 6
Kruszonka: Masło, cukier i mąkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.
Etap 7
Kruszonkę rozsypać na naleśnikach. Na wierzchu rozsypać posiekane orzechy włoskie.
Etap 8
Całość zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Naleśniki podawać z jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym - w zależności od upodobań.
misia5
Beatris
Bardzo dziękuję, miło mi :) Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:)
Weronika91
Beatris
Poza sezonem rabarbarowym naleśniki można nadziać innym produktem i też będzie pysznie:) Np. zamiast rabarbaru - śliwki i odrobina cynamonu, może trochę tartego świeżego imbiru... Ummm, sama nabrałam ochoty na to połączenie:)