Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Naleśniki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Naleśniki smakują najlepiej, jeśli złożymy je w "chusteczkę".

 Naleśniki z jabłkiem

Składniki:

Naleśniki z jabłkiem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • 2 dag słoniny
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 paczka cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkiem
Mleko, jajka, mąkę wymieszać lub zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać wodę i sól. Słoniną wysmarować dobrze rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na dużym ogniu. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Usmażyć marmoladę i posmarować naleśniki. Składać w chusteczkę, obsmażyć z obu stron i posypać pozostałym cukrem rozmieszanym z cukrem wanilinowym.