Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1411]

Przekąska naleśnikowo-serowa z mąki kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna przekąska z naleśników robionych na mące kukurydzianej. Mała przekąska przypominająca chipsy.

Przekąska naleśnikowo-serowa z mąki kukurydzianej

Składniki:

Przekąska naleśnikowo-serowa z mąki kukurydzianej

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej (można nieco mniej)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy do smaku

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • przyprawy wg gustu

Sposób przygotowania:

Przekąska naleśnikowo-serowa z mąki kukurydzianej
Usmażyć placki tak jak na grubsze naleśniki. Jajka z wodą i mlekiem wymieszać mikserem. Kolejno całość połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, serem i przyprawami. Po ponownym rozmieszaniu dolać oliwy i delikatnie rozprowadzić ją łyżką w powstałym ciście. To sposób, aby placki nie przywierały do patelni.

Ostygnięte naleśniki pokroić na kawałki (użyłam foremki do wycinania ciasteczek) i wrzucić do rozgrzanego oleju (głębokie smażenie). Wyjąć jak staną się chrupiące.

Wszystko osączyć z tłuszczu. Można posypać dodatkowymi przyprawami czy startym serem.