mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Naleśniki z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

naleśniki te stanowią szybką przekąskę na słodko

Naleśniki z masą makową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z masą makową

 

  • Naleśniki:
  • 250 g mąki
  • jajko
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo:
  • gotowa masa makowa z puszki

Sposób przygotowania:

Naleśniki z masą makową
Na początku przygotowuję naleśniki. W tym celu wszystkie składniki (mąkę, mleko, wodę, jajko, olej i sól) dokładnie mieszam lub miksuję na jednolite, gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron, tak aby uzyskać złoty kolor. Na każdy usmażony naleśnik nakładam łyżkę masy makowej z puszki, rozsmarowuję równo i zawijam w rulon. Od razu podaję.
Naleśniki z masą makową
Składniki na ciasto umieszczam w misce i miksuję dokładnie
Naleśniki z masą makową
Na każdy usmażony naleśnik nakładam masę makową (1 łyżkę)