2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Naleśniki najlepsze są na słodko, z kremem , dżemem, twarożkiem, czekoladą i owocami. Co kto lubi! Teraz mamy wiosnę więc muszą być owoce, najlepiej miseczka swoich ulubionych, dodatek aksamitnego kremowego twarożku i miodek z mniszka , pycha!

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka

Składniki:

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 35 dag kremowego twarożku ze śmietanką
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

 

  • Dodatkowo:
  • Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki
  • Miód z mniszka do polania
  • Listki melisy cytrynowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka

ETAP 1:

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka
z podanego przepisu robimy ciasto naleśnikowe

Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować ciasto.

Odstawić na godzinę aby odpoczęło.

ETAP 2:

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka
z ciasta smazymy partiami naleśniki na patelni

Po tym czasie smażyć partiami naleśniki na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni.

ETAP 3:

Wiosenne naleśniki z owocami i miodem z mniszka
smarujemy twarożkiem posypujemy owocami zawijamy polewamy miodem z mniszka

Nadzienie:
Twarożek ze śmietanką utrzeć z cukrem, wymieszać z miseczka ulubionych owoców, nakładać nadzienie na usmażone naleśniki zwijać w kopert, układać na talerzu, udekorować melisą i polać miodem z mniszka. Podawać od razu.

Smacznego!

Tagi:

naleśniki