Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Naleśniki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki to świetny pomysł na szybkie danie.

Naleśniki z powidłami

Składniki:

Naleśniki z powidłami

 

  • 2 szkl mąki
  • 200ml wody gazowanej
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu.
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 2 szkl powideł śliwkowych
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami
Do miski wlać mleko, wodę, miód, roztopione masło, wbić jajko, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odłożyć na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Patelnię rozgrzać, posmarować tłuszczem, wlewać porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Każdy naleśnik posmarować powidłami i zwijać w rulonik. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka