kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Naleśniki z ricottą i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux. Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja.

Naleśniki z ricottą i owocami

Składniki:

Naleśniki z ricottą i owocami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Naleśniki z ricottą i owocami
Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać.

Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika.

Nadzienie:

Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku.

Naleśniki serwujemy z dodatkiem serka i duża ilością świeżych owoców.