gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Naleśniki z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane naleśniki z serem i jagodami podaję jako drugie danie na obiad lub jako popołudniowy deser.

Naleśniki z serem i jagodami

Składniki:

Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa serowo - jagodowa

  • 160 gram jagód
  • 250 gram twarogu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • (cukier do posypania naleśników)

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i jagodami

ETAP 1:

Naleśniki z serem i jagodami
Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Składniki miksujemy mikserem. Na koniec wlewamy wodę gazowaną i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.

ETAP 2:

Naleśniki z serem i jagodami
Na patelni smażymy porcjami duże naleśniki.

Z przygotowanego ciasta porcjami smażymy naleśniki na patelni.

ETAP 3:

Naleśniki z serem i jagodami
Twaróg śmietankowy łączymy z jagodami - najlepiej podusić widelcem.

Masa twarogowa: Twaróg śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz jagody (mrożone rozmrażamy). Całość dusimy widelcem, aż masa serowa będzie jednolita.

ETAP 4:

Naleśniki z serem i jagodami
Masę serowo - jagodową rozsmarowujemy na usmażonych naleśnikach.

Na naleśnikach rozsmarowujemy masę serowo - jagodową i każdy naleśnik zwijamy w rulon. Układamy na talerzu i posypujemy delikatnie cukrem.