aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Naleśniki z serkiem i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na małe co nieco, na słodki podwieczorek polecam naleśniki z serkiem homogenizowanym i dżemem truskawkowym.

Naleśniki z serkiem i dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki z serkiem i dżemem

 

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 300 ml wody mineralnej gazowanej
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 dżem truskawkowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serkiem i dżemem
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier. Wbijamy jajko i wlewamy mleko. Zaczynamy powoli miksować ciasto dolewając wodę gazowaną.

Ciasto miksujemy do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Na natłuszczonej olejem patelni smażymy mięciutkie naleśniki.

Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym i dżemem truskawkowym. Zwijamy naleśniki tworząc z nich rulon, w środku którego mamy soczyste słodkie nadzienie.

Podajemy obowiązkowo z kubkiem mleka do picia.   
Naleśniki z serkiem i dżemem
Z mąki, wody, mleka, jajka i cukru przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Naleśniki z serkiem i dżemem
Na natłuszczonej patelni smażymy naleśniki.
Naleśniki z serkiem i dżemem
Ciepłe naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym.
Naleśniki z serkiem i dżemem
Na serek nakładamy dżem i rozsmarowujemy go.
Naleśniki z serkiem i dżemem
Naleśniki zwijamy w rulon.