jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Różane naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naleśniki z twarogiem często podaje z dodatkiem ulubionego dżemu. Tym razem jednak pominęłam ten dodatek, gdyż placuszki mają pyszny, różany aromat, który szkoda „zagłuszyć” innymi dodatkami:)

Różane naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różane naleśniki

 

  • Około 10 sztuk
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1-1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta różowego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g płatków róży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie serowe:
  • 400 g sera ( u mnie z wiaderka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Różane naleśniki
CIASTO: Płatki róży przekładamy do malaksera i miksujemy z dodatkiem cukru. Można też zmiksować je przy pomocy blendera. Do zmiksowanych dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, zmiksowane płatki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość sporządzając w ten sposób różane ciasto naleśnikowe. Dodajemy barwnik. Ponownie miksujemy! Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia do wykorzystania całego ciasta. SER: Ser przekładamy do garnka. Dodajemy do niego cukier waniliowy oraz żółtko. Całość miksujemy słodząc do smaku (około 1-2 łyżki). Tak przygotowanym waniliowym serkiem smarujemy kolejno usmażone naleśniki. Zwijamy w rulon i podajemy.
Różane naleśniki
Płatki róży przekładamy do malaksera i miksujemy dokładnie
Różane naleśniki
W misce umieszczamy składniki ciasta. miksujemy dokładnie
Różane naleśniki
Składniki na nadzienie miksujemy, słodzimy do smaku
Różane naleśniki
Gotowym serkiem przekładamy usmażone naleśniki