Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Naleśniki z serem białym, żurawiną i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne naleśniki nadziane serem biały z dodatkiem suszonej żurawiny o smaku borówkowym, polane pysznym sosem śmietanowo-jogurtowym z borówkami.

Naleśniki z serem białym, żurawiną i borówkami

Składniki:

Naleśniki z serem białym, żurawiną i borówkami

 

  • 10 gotowych usmażonych naleśników
  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag suszonej żurawiny o smaku borówkowym
  • Na sos:
  • 1 śmietana 18% (380 g)
  • 1 jogurt naturalny mały
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 20 dag borówek
  • dodatkowo:
  • ok.20 dag borówek do posypania naleśników

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem białym, żurawiną i borówkami
Żurawinę sparzamy gorącą wodą, następnie odcedzamy na sicie.

Ser biały mielimy, rozcieramy go z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Farszem smarujemy naleśniki i składamy je w chusteczkę.

Przygotowujemy sos:

Borówki myjemy, osuszamy. Śmietanę, jogurt, cukier i borówki razem miksujemy blenderem. Naleśniki układamy na talerzu i polewamy każdą porcję sosem i posypujemy świeżymi borówkami.