Sposób przygotowania:
Naleśniki z sosem bolognesePlacki:
Jaja ubić i porządnie wymieszać z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Dodać mąkę, po ponownym rozmieszaniu - wlać odrobinę oleju i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki łyżką (to sposób, aby naleśniki - nie będą przywierały do patelni).
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni - z obu stron.
(Jeśli Wasza patelnia wymaga natłuszczenia - posmarujcie ją odrobinką oleju.)
Sos:
Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Dodać mięso mielone i delikatnie mieszając - doprowadzić, aby lekko się obsmażyło. Na patelnię dołożyć pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać i dusić - pod przykryciem.
Gotowy sos ponownie doprawić i podawać z naleśnikami.