VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Naleśniki z szynką, pieczarkami i kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne naleśniki z wytrawnym nadzieniem oraz kremowym sosem. Zapieczone z serem smakują wyśmienicie!

Naleśniki z szynką, pieczarkami i kukurydzą

Składniki:

Naleśniki z szynką, pieczarkami i kukurydzą

 

 

  • Farsz:
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g wędliny (szynki)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 g serka topionego o smaku szynki
  • ¾ szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Naleśniki z szynką, pieczarkami i kukurydzą
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy lub miksujemy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub dosypujemy więcej mąki (ciasto zawsze robie na oko). Smażymy naleśniki na patelni.

Pieczarki oraz cebule kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę oraz odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Wlewamy wodę oraz dokładamy małe kawałki serka topionego. Dokładnie mieszamy aż sos nam zgęstnieje a woda odparuje.

Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy je w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy około 15 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.