ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie naleśniki z dodatkiem budyniu i mocno truskawkowe są najlepszym daniem lub deserem dla dzieci i dorosłych.

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • mleko 1/2 litra,
  • woda gazowana 1-2 szklanki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Do pojemnika wsypać mąkę, budyń, cukier, sól, jajka, olej rzepakowy, mleko, wodę gazowaną i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na nie za gęste ciasto. Odstawić na 45 minut.

Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać, do patelni wlać porcję ciasta, poruszać patelnią, aby ciasto się rozlało na całej powierzchni. Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, odkładać usmażone na talerz.

Twaróg śmietankowy widelcem pognieść z gęstym jogurtem truskawkowym. Na naleśniku rozsmarować porcję twarogu i naleśnik złożyć na "cztery".

Pałką blendera zmiksować umyte truskawki, cukier puder i sok z cytryny.

Przed podaniem musem polać naleśniki.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Ciasto powinno odstać z 45 minut przed smażeniem.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki są delikatne, miękkie, aromatyczne.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Twaróg śmietankowy mie trzeba mielić, gęsty jogurt doskonały do twarogu.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Smarować porcją twarogu cały naleśnik.
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym