Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Naleśniki z twarogiem o smaku krówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śniadanie i kolację :)

Naleśniki z twarogiem o smaku krówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem o smaku krówki

 

  • 2 szklanki mąka,
  • do smaku cukier,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 2 łyżki budyń o smaku krówki,
  • 30-40 dag twaróg,
  • 1 szczypta Sól,
  • 100 ml woda,
  • 100-150 ml mleko,
  • 1 łyżka olej,
  • 2 sztuki jajko,
  • olej lub słoninka do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego całe jajko, 2 łyżki budyniu o smaku krówki, łyżeczkę cukru waniliowego i cukier do smaku. Przy użyciu widelca mieszamy twaróg z pozostałymi składnikami. W zależności od tego, jaki lubimy, możemy dodać trochę śmietany, żeby go rozrzedzić. Całe jajko roztrzepujemy z mlekiem, następnie powoli dosypujemy( możemy przesiać) mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i mieszamy przy użyciu trzepaczki lub miksera ciasto naleśnikowe. W miarę potrzeby dolewamy wodę( może być gazowana mineralna). Ciasto nie może być zbyt gęste, żeby ładnie rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażymy na patelni) możemy ją natłuścić kropelką oleju lub słoninką. Na naleśniki nakładamy masę twarogową i składamy je. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażamy ze względu na jajko, które dodane zostało do masy twarogowej. Naleśniki podajemy ze śmietaną i/lub dżemem. Z podanych składników wyszło mi 12 dużych naleśników.
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki
Naleśniki z twarogiem o smaku krówki

Tagi:

jajko jajka