WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1088]

Naleśnikowe rogaliki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśnikowe rogaliki z serem czyli naleśniki usmażone z ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany, zwijane z nadzieniem serowym w rogaliki, zapiekane na patelni i podane z cukrem pudrem.

Naleśnikowe rogaliki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe rogaliki z serem

 

  • 1 jajko
  • 6 niezbyt czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • większa szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru do ciasta
  • 1szkl. mleka lub trochę więcej
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g białego sera
  • 1 cukier waniliowy do sera i jeden do ciasta
  • 1 płaska łyżka cukru do sera
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe rogaliki z serem

ETAP 1:

Jajko wbić do miski. Wsypać łyżkę cukru i jeden mały cukier waniliowy i zmiksować na puszysty krem. Dodać śmietanę i wymieszać.
Wlać mleko, zamieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto.

Ciasto smażyć partiami na oleju na patelni naleśnikowej. Ser wymieszać z cukrem waniliowym i łyżką cukru zwykłego.

Serem smarować cienko naleśniki. Brzegi naleśnika zawinąć w szpic/trójkąt i zwijać od podstawy tworząc rogalika.

Zwinięte naleśniki obsmażyć na patelni i oprószyć cukrem pudrem.

Naleśnikowe rogaliki z serem
Zwinięte naleśniki w trakcie obsmażania na patelni
Naleśnikowe rogaliki z serem
Naleśniki po zwinięciu z serem w rogaliki.
Naleśnikowe rogaliki z serem
Naleśnik posmarowany serem w trakcie zwijania
Naleśnikowe rogaliki z serem
Pojedyńczy naleśnik po usmażeniu na patelni