Sposób przygotowania:
Nalewka Eli Smocza krew
Dojrzałe owoce przebrać,oczyścić z szypułek i zmiksować lub przetrzeć przez sito,dodać cukier,dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego,suchego słoja,przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym,słonecznym miejscu.Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać.Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą.Odstawić na tydzień do sklarowania.Gdy osad opadnie na dno,ostrożnie przesączyć nalewkę przez bibułowy filtr do kawy,przelać do wyparzonych,suchych butelek,szczeknie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.Smacznego i na zdrowie!Przepis pochodzi z książki "Nalewki,likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari.Wykonanie i zdjęcie własne.
luna
p.haju
Muszę się przesiąść na autobus, po takim czymś to nawet rowerem nie można :))
bogda46
dusia30
Henia