Sposób przygotowania:
Nalewka lipowa
Nie mogłam się w tym roku zdecydować jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy więc zrobiłam na dwa sposoby i połączyłam w jedną. Zerwać świeże kwiaty lipy razem z przylistkami, nie myć delikatnie usunąć jeśli są w nich jakieś owady. 30 kwiatów zalać 0,5 litra wódki i dodać do nich posiekaną drobno pigwę. Pozostałe 30 kwiatków zalać syropem z cukru- szklankę cukru zalać dwoma szklankami wrzątku, rozmieszać i wystudzić. Kwiaty zalane wódką trzymać 3 tygodnie w ciemnym, raczej chłodnym miejscu. Kwiaty zalane syropem trzymać 5-7 dni w chłodnym miejscu a potem dolać do nich 0,25 l wódki. Po trzech tygodniach obie nalewki przecedzić i zlać razem. Po tygodniu można już degustować.