Krasna

Krasna

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Nalewka pomarańczowo-kawowa 6

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna nalewka na zimowe wieczory. Zrobi duże wrażenie na gościach przy świątecznym stole. A Boże Narodzenie tuż, tuż. Warto się pośpieszyć

Nalewka pomarańczowo-kawowa 6

Składniki:

Nalewka pomarańczowo-kawowa 6

 

  • 2 duże pomarańcze
  • 5 dag kawy w ziarenkach
  • 50 dag cukru (2 szklanki)
  • szklanka wody
  • 0,5 l spirytusu nalewkowego (60%)

 

  • opcjonalnie mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

Nalewka pomarańczowo-kawowa 6
Jedną pomarańczę parzymy i osuszamy, drugą obieramy ze skórki. Obie nacinamy w kilku miejscach i wciskamy ziarna kawy. Pozostawiamy kilka luzem.Gotujemy wodę w której rozpuszczamy cukier (aby nalewka miała bardziej intensywny kolor i głębszy smak można nieco skarmelizować cukier). Po ostygnięciu łączymy ze spirytusem (ja używam Soplicy gotowego do nalewek).Zalewamy owoce i pozostawiamy na ok. 6 tygodni. Następnie zlewamy do butelek. Nalewkę można spożywać po ok 3 miesiącach. Dla tych, którzy gustują w likierach po 6 tygodniach (przed zlaniem do butelek), proponuje dodać zagotowane i przestudzone mleko skondensowane. Nalewka będzie wtedy kremowa i nieco słodsza (z klarownego napoju powstanie gęsty krem).

Tagi:

kawa