Sposób przygotowania:
Nalewka pomarańczowo-kawowa 6
Jedną pomarańczę parzymy i osuszamy, drugą obieramy ze skórki. Obie nacinamy w kilku miejscach i wciskamy ziarna kawy. Pozostawiamy kilka luzem.Gotujemy wodę w której rozpuszczamy cukier (aby nalewka miała bardziej intensywny kolor i głębszy smak można nieco skarmelizować cukier). Po ostygnięciu łączymy ze spirytusem (ja używam Soplicy gotowego do nalewek).Zalewamy owoce i pozostawiamy na ok. 6 tygodni. Następnie zlewamy do butelek. Nalewkę można spożywać po ok 3 miesiącach. Dla tych, którzy gustują w likierach po 6 tygodniach (przed zlaniem do butelek), proponuje dodać zagotowane i przestudzone mleko skondensowane. Nalewka będzie wtedy kremowa i nieco słodsza (z klarownego napoju powstanie gęsty krem).
marietta
Krasna
Moim zdaniem nieodłączny element świąt. Robię ją już od kilku lat i wiem, że wiele osób na nią czeka :)