WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z najpopularniejszych nalewek, obok tej z owoców pigwowca. Dość kwaśna, aromatyczna i bardzo zdrowa. Idealna na jesienne chłody.

Nalewka z pigwy

Składniki:

Nalewka z pigwy

 

  • 1 kg owoców pigwy
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wódki

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigwy

Owoce

Nalewka z pigwy
Owoce powinny być żółte i mocno dojrzałe.

Owoce pigwy myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dość drobne kawałki razem ze skórką.

Cukier

Nalewka z pigwy
Cukier najlepiej wsypywać partiami na przemian z owocami.

Owoce przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni kilka razy dziennie potrząsając słojem, by cukier się rozpuścił.

Alkohol

Nalewka z pigwy
Po zlaniu nalewki pozwalamy jej leżakować.

Po kilku dniach do owoców z rozpuszczonym cukrem dolewamy wódkę i zakręcamy słój. Odstawiamy na minimum 4 tygodnie. Następnie filtrujemy i zlewamy do butelek. Najlepsza jet po kilku miesiącach.