WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Ketchup z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ketchup z cukinii z dodatkiem papryki i cebuli oraz przypraw smakuje jak ten ze sklepu a jest bez żadnych konserwantów.

Ketchup z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 1kg cukinii
  • 2 małe papryki czerwone
  • 3 mniejsze cebule
  • 1/3 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie zagotować i gotować 30 minut na małym ogniu.

Następnie zblendować na jednolitą konsystencję. Dodać koncentrat, ocet, cukier i przyprawy. Wymieszać. Ponownie zagotować i gotować 15 minut.

Gorący ketchup przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem. Wystudzić, a następnie schować w chłodne miejsce.

Ketchup z cukinii
Koncentrat i przyprawy dodane do zblendowanych warzyw
Ketchup z cukinii
Cukinia papryka i cebula zblendowane po ugotowaniu
Ketchup z cukinii
Cukinia papryka i cebula po 30 minutach gotowania
Ketchup z cukinii
Warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z solą