Sposób przygotowania:
Nalewka z tarniny
Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć,zamrozić na co najmniej 2 tygodnie.zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1litra spirytusu i1/2litra wody.Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem.Potem zlać nalew owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień.Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć gożdziki jałowieć (lekko rozgnieciony),sok z cytryny,cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody.Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił.Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny,które rosły w słońcu wymagają mniej cukru.Trzeba próbować ale nie owoc,a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.
zuzi
yola
acia
teresa.rembiesa
Bahus
eli_555
JakubM
Z tego co czytałem to pestki maja kwas pruski i maksymalny czas maceracji to miesiąc.
Jeśli nikt się nie nabawił dolegliwości to znaczy że jest ok. Jak to wyglądało u Pani??
teresa.rembiesa
JakubM u mnie wyglądało tak jak w przepisie a Ty zrobisz jak uważasz i na pewno sie nie nabawisz dolegliwości bo tam nie ma trutki tylko możesz a raczej na pewno będziesz miał trunek gorszego gatunku.