Sposób przygotowania:
Słoikowa mielonkaETAP 1:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546123.jpg)
Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
ETAP 2:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546124.jpg)
Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
ETAP 3:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546125.jpg)
Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
ETAP 4:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546126.jpg)
Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
ETAP 5:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546127.jpg)
Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia.
ETAP 6:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546128.jpg)
Słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
ETAP 7:
![Słoikowa mielonka Słoikowa mielonka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sloikowa-mielonka-546129.jpg)
Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć, u nas są do dwóch 2-3 miesięcy.
skuter5