Sposób przygotowania:
Słoikowa mielonkaETAP 1:
Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
ETAP 2:
Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
ETAP 3:
Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
ETAP 4:
Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
ETAP 5:
Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia.
ETAP 6:
Słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
ETAP 7:
Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć, u nas są do dwóch 2-3 miesięcy.
skuter5