ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Słoikowa mielonka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza, najsmaczniejsza domowa słoikowa mielonka, wszystkie kupne nie mają szans smakowo-jakościowych przy tej domowej.

Słoikowa mielonka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słoikowa mielonka

 

  • łopatka bez kości 1,5 kg,
  • boczek świeży bez kości i skóry 50 dag,
  • woda zimna 1 szklanka,
  • żelatyna 1 łyżka,
  • sól peklująca 1,5 łyżki,
  • majeranek 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżka,
  • pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka,
  • smalec 1/2 kostki,
  • liście laurowe 6 sztuk,
  • ziele angielskie 12 sztuk,
  • słoiki 250 gram 6 sztuk

Sposób przygotowania:

Słoikowa mielonka

ETAP 1:

Słoikowa mielonka
Zamiast szynki można dodać karkówkę i podgardle, boczek.

Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.

ETAP 2:

Słoikowa mielonka
Masa mięsna musi bardzo dobrze wyrobiona.

Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.

ETAP 3:

Słoikowa mielonka
Do słoików wlać po 1/2 szklanki wody i w mikrofali wyparzać 5 minut.

Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.

ETAP 4:

Słoikowa mielonka

Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.

ETAP 5:

Słoikowa mielonka

Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia.

ETAP 6:

Słoikowa mielonka

Słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.

ETAP 7:

Słoikowa mielonka

Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć, u nas są do dwóch 2-3 miesięcy.