szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nietypowe ciasto z kaszy manny, migdałów i kokosu.

Ciasto z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kaszy manny

 

  • 150 g kaszy manny
  • 50 g tartych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • polewa czekoladowa
  • ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszy manny
Kaszęmanną mieszamy w misce z migdałami, wiórkami kokosowymi, cukrem i proszkiem do pieczenia. Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy, dodajemy do mleka masło. Gotujemy ciągle mieszając aż do rozpuszczania masła. Następnie przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Małą foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Powierzchnię ciasta wyrównać i można posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temt 180 stopni. Ostudzone ciasto dekorujemy wg uznania polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.
Ciasto z kaszy manny
W misce mieszamy wszystkie suche składniki
Ciasto z kaszy manny
Mleko gotujemy z masłem aż do rozpuszczania masła
Ciasto z kaszy manny
Mleko przelewamy do suchych składników i mieszamy
Ciasto z kaszy manny
Ciasto przekłądamy do foremki i posypujemy płatkami migdałowymi