Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Napój z kaszy jaglanej - buza

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

buzę do Polski przywieźli przed II Wojną Światową macedońscy emigranci

Napój z kaszy jaglanej - buza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napój z kaszy jaglanej - buza

 

 

Sposób przygotowania:

Napój z kaszy jaglanej - buza
kaszę przepłukałam na sicie i wsypałam do rondla, zalałam 2-ma szklankami wody i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż była zupełnie miękka. Przy pomocy blendera zmiksowałam ją na gładką masę. W garnku zagotowałam 3 litry wody z cukrem, dodałam zmiksowaną kaszę, rozmieszałam - mogą zostać grudki i zawartość garnka będzie wyglądała jak zważone mleko, ale to nic nie szkodzi. Wlałam sok wyciśnięty z wszystkich cytryn i przelałam całość przez gęste sito, przetarłam. Można dodatkowo sito wyłożyć złożoną gazą żeby zostały na niej wszystkie farfocle. Płyn ostudziłam, odlałam ok. 1/3 szkl. i rozmieszałam w tym drożdże - zostawiłam na kilkanaście minut żeby się spieniły a następnie wlałam je do reszty napoju. Przelałam buzę do butelek, do każdej wsypałam po trochu rodzynek, i mocno zakręciłam - miałam tylko plastikowe, ale najlepsze są szklane z kapslem takie jak do oranżady, zakręcane albo po winie, z korkiem. Odstawiłam napój na dobę w ciepłe miejsce a potem do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzona no i oczywiście z kawałeczkiem chałwy :) W przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się procenty o czym należy pamiętać jeśli będą ją piły dzieci :)
Napój z kaszy jaglanej - buza
wypłukaną na sicie kaszę zalałam zimną wodą i ugotowałam
Napój z kaszy jaglanej - buza
przy pomocy blendera zmiksowałam ją dokładnie
Napój z kaszy jaglanej - buza
dodałam jaglany krem do zagotowanej wody - doprawiłam cukrem i sokiem z cytryny - rozmieszałam dokładnie i przecedziłam przez gęste sito
Napój z kaszy jaglanej - buza
po dodaniu drożdży rozlałam napój do butele i odstawiłam na dobę w ciepłe miejsce