Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie kotleciki to smaczna odmiana od zwykłych kotletów. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc warto ją jeść.

 Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną

Składniki:

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • pól szklanki kaszy jaglanej
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do kurczaka i dań z drobiu według uznania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka koperku suszonego

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną
1. Kaszę jaglaną płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Następnie kaszę studzimy.

2. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce.

3. Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę, jajko, przyprawy, koperek i dokładnie mieszamy. Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.