Sposób przygotowania:
Napój z orzecha kokosowego
Starty lub rozdrobniony miąższ połączyć z wodą kokosową i mlekiem/ lub wodą /. Całość zblendować /w dobrym blenderze lub mikserze do koktajli/na jednolity płyn. Aby otworzyć orzech kokosowy należy: przy pomocy ostrego narzędzia zrobić otwór ,umieścić owoc w naczyniu, aż wypłynie płyn kokosowy. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem i może się otworzy , ale wybrałam trochę dłuższą drogę, lecz dla mnie łatwiejszą, czyli w sposób mniej drastyczny włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy. Wyjąć biały miąższ /lub obrać owoc z zewnętrznej skóry obieraczką do warzyw/ i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Z tak otrzymanych wiórek można przygotować np. pyszny napój kokosowy.