cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Napój z orzecha kokosowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie orzecha kokosowego

Napój  z  orzecha kokosowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napój z orzecha kokosowego

 

  • 1/4 miąższu z kokosa
  • woda kokosowa /uzyskana z kokosa/
  • mleko lub woda mineralna do uzyskania pożądanej konsystencji
  • /u mnie łącznie 300 ml płynu/

Sposób przygotowania:

Napój z orzecha kokosowego
Starty lub rozdrobniony miąższ połączyć z wodą kokosową i mlekiem/ lub wodą /. Całość zblendować /w dobrym blenderze lub mikserze do koktajli/na jednolity płyn. Aby otworzyć orzech kokosowy należy: przy pomocy ostrego narzędzia zrobić otwór ,umieścić owoc w naczyniu, aż wypłynie płyn kokosowy. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem i może się otworzy , ale wybrałam trochę dłuższą drogę, lecz dla mnie łatwiejszą, czyli w sposób mniej drastyczny włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy. Wyjąć biały miąższ /lub obrać owoc z zewnętrznej skóry obieraczką do warzyw/ i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Z tak otrzymanych wiórek można przygotować np. pyszny napój kokosowy.
Napój  z  orzecha kokosowego
W tzw czułym punkcie orzecha należy zrobić otwór i wylać wodę kokosową.
Napój  z  orzecha kokosowego
Etap 2Z rozłupanego orzecha wydobyć miąższ który należy rozdrobnić lub zetrzeć na wiórka.
Napój  z  orzecha kokosowego
Kokos zmiksować z mlekiem oraz wodą kokosową i przelać do szklanki.
Napój  z  orzecha kokosowego
Napój można połaczyć z truskawkami otrzymując w ten sposób pyszny koktajl kokosowo-truskawkowy.