MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! Zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki.

Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)

 

Sposób przygotowania:

Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dokładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Całość dusimy około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami) na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrażamy.

Na 1 Litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu).

Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę. można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu).

Przepis inspirowany znalezionym u Olgi Smile(zmodyfikowany pod stan posiadania).
Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)
Tak wygląda bulion z jednej łyżeczki rozpuszczonej w szklance
Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)
Warzywa ścieramy, mieszamy z solą, dodajemy resztę i dusimy
Bulionetka warzywna mrożona (ale nie do końca)
Uduszoną całość miksujemy na gładką masę