Sposób przygotowania:
Żurawinowo - słonecznikowy chlebek na krupczatce1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.
Dosypać płatki owsiane, żurawinę suszoną, ostropest mielony oraz słonecznik łuskany, wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
4.
Wlać miód spadziowy, cały czas mieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników i wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !