Sposób przygotowania:
Żurawinowo - słonecznikowy chlebek na krupczatce1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.

Dosypać płatki owsiane, żurawinę suszoną, ostropest mielony oraz słonecznik łuskany, wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
4.

Wlać miód spadziowy, cały czas mieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników i wymieszać.
6.

Wlać letnią wodę.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !