incubus

incubus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Nerki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne nerki cielęce, jak najbardziej nadają się na niedzielny obiad.

Nerki cielęce

Składniki:

Nerki cielęce

 

  • 4 nerki cielęce
  • sól
  • 1dkg mąki
  • 3-5 dkg smalcu
  • łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Nerki cielęce
Opłukać nerki i usunąć z nich za duża ilość tłuszczu. Namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Potem dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Posolić, oprószyć mąką. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami. Smacznego!