KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Nigiri - soshi proste i smaczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sushi to nie tylko smaczny kąsek z ryżu, to tradycja kuchni w Japonii.

Nigiri - soshi proste i smaczne

Składniki:

Nigiri - soshi proste i smaczne

 

 

  • 2 filiżanki ryżu do sushi,
  • 1/2 filiżanki wody,
  • 5 łyżek wina ryżowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 8- łyżek wina ryżowego,
  • 2 łyżki słodkiego japońskiego wina ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego koniecznie japońskiego,

 

  • kawałek świeżego łososia,
  • kilka łyżeczek chrzanu japońskiego wasabi,

Sposób przygotowania:

Nigiri - soshi proste i smaczne
Przepis na ryż: Ryż dokładnie płukać kilkakrotnie tak aby otrzymać czystą wodę, odstawiamy w wodzie aby się namoczył około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wkładamy ryż, zalewamy niewielką ilość wody, winem ryżowym, wszystko mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy na małym ogniu, tak długo aż się wchłonie woda. Garnek odkrywamy i odparowujemy ryż, mieszając dokładnie dodajemy cukier, sos sojowy tak aby wszystko się połączyło. Ryż przekładamy do miski aż do przestudzenia co chwilę mieszając tak aby nie wysechł. Pamiętajmy aby to białe złoto Japonii dobrze wystygło. Przepis na NIGIRI: - Fileta z łososia kroimy w równe cienkie plastry, pamiętajmy aby były równe. Do lewej ręki bierzemy kawałek łososia, smarujemy chrzanem wasabi, w prawej ręce formujemy małą rolkę około 5-6 cm, uformowany kawałek ryżu delikatnie dociskamy do łososia ściskając kciukiem lewej ręki.Gotowy kawałek układamy na talerzu, pamiętajmy zawsze nigiri sushi podawane jest zawsze jako podwójne,, nigdy w pojedynkę. SMACZNEGO.

Tagi:

ryż sosy