Sposób przygotowania:
Niskokaloryczna surówka do obiadu
Ogórka bardzo dokładnie myjemy, wycieramy jednorazowym recznikiem, a następnie razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach, obraną marchewkę również. Szczypiorek bardzo drobno siekamy. Sałatę bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dość cienko siekamy. Do sałaty dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy nieco oleju, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Surówkę podajemy do obiadu
Pyza
Mysiunia
Sałatę mam zwyczajną z własnego ogrodu. Również wiem o tym, że nie należy kroić sałaty nożem i zawsze rozrywam ją palcami na mniejsze części, ale mając na myśli drobną marchewkę i ogórka, to warzywa te zginęły by w zbyt dużych kawałkach sałaty, stąd też dla ładniejszego efektu postanowiłam posiekać sałatę, tak aby proporcjonalnie była zbliżona wielkością do pozostałych warzyw. Ja używam olej Kujawski, a ilość jest zależna od upodobań, ja wlewałam stopniowo 'na oko', ale myślę że dałam tak 5-6 łyżek.