salamandra94

salamandra94

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Klopsiki z cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cieciorka to mój ulubiony strączek, a w połączeniu z aromatycznym kminkiem, gałką muszkatołową i wspaniałą kaszą jaglaną, tworzą genialny zestaw składników na pyszne klopsy.

Klopsiki z cieciorki

Składniki:

Klopsiki z cieciorki

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z cieciorki

ETAP 1:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cieciorkę odcedź i ugnieć tłuczkiem (lub zblenduj zostawiając kawałki cieciorki), następnie dodaj ją do ugotowanej kaszy.

Pokrój w kostkę cebulę, dodają ją do cieciorki i kaszy. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj, posmakuj czy nie brakuje jeszcze soli, pieprzu.

Jeśli smak klopsików Ci odpowiada dodaj jajko i wmieszaj je w masę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformowane klopsiki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Włóż blachę do piekarnika i piecz ok. 20 min. Zajadaj z pysznym sosem pieczarkowym czy dipem pomidorowo-pieczarkowym.