monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio znudziło mi się mięso pieczone w piekarniku, dlatego zaczęłam trochę kombinować i tak oto powstało mega pyszne a jednocześnie proste danie. I w sumie robi się samo. Zapraszam.

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę

 

Sposób przygotowania:

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę

ETAP 1:

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę
z czosnku cyrtyny i przypraw zrobić marynatę

Mięso umyć, osuszyć. Do małej miseczki zetrzeć czosnek na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę resztę przypraw i sok z cytryny. Wymieszać. Mieszanka posmarować mięso, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

ETAP 2:

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę
kapustę posiekac i dusić do miękkosci

Cebulę drobno posiekać. Kapustę również. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Dodać Kapustę, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. W razie konieczności dodawać po odrobinie wody.

ETAP 3:

Nóżki drobiowe na podhalańską nutę
do kapusty dodać obsmażone mięso

Mięso zrumienić na reszcie oleju. Przełożyć do rondla, dodać wody i dusić całość około 40 minut. Kontrolować ilość wody, aby danie się nie przypaliło. Na 10 minut przed końcem duszenia odparować nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso, do kapusty dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać ponownie mięso, zagotować i podawać.

Smacznego!